Captain Phillips (Kaptan Phillips)




Richard Phillips'in 2009 yılında Amerikan kargo gemisi Maersk Alabama'nın kaptanlığını yaparken başına gelenleri anlattığı "A Captain's Duty" adlı kitabından uyarlanmış bir macera gerilim filmi Captain Phillips. Yönetmenliğini Paul Greengrass'ın üstlendiği 2013 yapımı filmde baş rollerde Tom Hanks ve Barkhad Abdi yer alıyor.



Filmin gerçekte yaşananları çarpıtıp çarpıtmadığı ve Amerikan propagandası yapıp yapmadığı tartışmaları süredursun, detaylara bu denli itina gösteren ve özellikle gerilimli anlarındaki stresi izleyiciye net bir şekilde geçirmeyi başarabilen Paul Greengrass'ın ve oyuncuların başarısını gölgelemeye yetmiyor bu tartışmalar.








---İncelemenin bu kısımdan sonrası filmle ilgili ayrıntılı bilgi (spoiler) içermektedir.---






Kaptan Richard Phillips, Afrikaya kargo taşıma amacı ile Maersk Alabama'nın komutasına geçer. Somali yakınlarında korsanlık tehlikeleri söz konusu olduğundan gemiye biner binmez güvenliği sıkı tutmaları konusunda ekibine uyarılar yapmaya başlayan disiplinli bir kaptandır Phillips. Ekibini güvenlik tatbikatı için yönlendirdiği bir sabah menzillerine 2 adet bot girer ve bu botlar silahlı korsanlar taşımaktadır. Orduyla sahte bir telsiz görüşmesi yaparak botlardan birini ve ana gemilerini ürkütmeyi başaran kaptan tüm çabalarına rağmen geri kalan 4 adet korsanın gemiye çıkmasına engel olamaz. Pazarlıklar, arbedeler, karşılıklı taktik oyunları derken kaptan kendisini geminin filikasında rehin halde bulur. Korsanlardan 2'si hafif yaralı, suları az ve korsanların ana gemisi de ortalarda yoktur. Bu arada Amerikan hükumeti devreye girer ve korsanlarla ortak bir noktada buluşmaya çalışır. Lider korsanı anlaşmayı bağlamak için filikadan almayı başarırlar ve bu arada da Richard'a üzerine giymek üzere kıyafet verirler ve mevcut koltuğunda oturmasını isterler. Amaç gece görüş gözlükleri ile geri kalan 3 korsanı aynı anda vurmaktır. Uzun uğraşlar sonunda bunu başarırlar ve kaptanı kurtarırlar. Korsanların lideri Abduwali Muse yargılanmak üzere Amerika'ya yollanırken, Kaptan Phillips'de ailesine kavuşur. 8/10
"You're not just a fisherman!"


















Paylaşmak ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler